Beköszöntött a verőfényes napsütés, ami nem jelent mást, mint az esküvőszezon kezdetét! A legtöbb házasság a tavasz-nyári szezonban köttetik, így most pár stílustippet hoztam, illetve egy kis etiketet, mit szabad, mit illik és mi tiltólistás ezeken az eseményeken.

 

A sort a legevidensebb témával kezdeném, a  színekkel. Ez ugyanis a téma, amit nagyon sokan vagy nem ismernek, vagy csak szimplán figyelmen kívül hagynak sajnos. Vannak olyan árnyalatok, amik alapból tiltólistásak, vannak, amiket csak szimplán faragatlanság felvenni, és vannak olyanok, amiket nyugodt szívvel viselhetsz a Nagy Napon (na persze most nem a tiéden). Számos lagzin volt szerencsém már részt venni, és eddig egyiken sem volt olyan, hogy ne találkoztam volna a most következők egyikével.

Fehér

Szerintem mondanom sem kell, miért ne viselj fehéret egy esküvőn, ahol nem te vagy a menyasszony. Nos igen, pont ezért! Mert nem te vagy a menyasszony, ergo nincs jogosultságod fehér ruhát viselni. A legnagyobb tiszteletlenség jele, remélem megvan mindenkinek az Anyád napja című film, ahol Jane Fonda talpig fehér és nem mellesleg igencsak feltűnő ruhában jelenne meg leendő menye bosszantására. Te sem örülnél, ha az esküvődön valaki fehérben parádézna, hiszen a főszerep a tiéd (tietek) és nem másé. Hiába vár sóvárogva a gardróbodban az a gyönyörű kis fehér nyári ruha, tartsd meg a nyaralós vacsorák egyikére, ha másért nem, hát azért, hogy ne rólad súgdolózzanak majd a  hátad mögött a vacsoránál.

Fekete

Én is imádom, más is imádja, biztos te is előszeretettel viseled – csak épp esküvőre ne. Hacsak nem Japánba, vagy hasonló ázsiai régióba mész lakodalomba, hanyagold a feketét is, ugyanis nem gyászolsz, hanem ünnepelsz. Szintén a fent említett filmből idéznék, ahol a nagymama gyászolta Fonda házasságkötését a fiával, így feketében jelent meg. Ha ott jót nevettél rajta, a valóságban fogadd meg – és ne menj feketében esküvőre. Tény, hogy a feketével nem lehet mellélőni, igazi aduász és egy kis rafinériával egy tetőtől talpig szett is nagyon jól mutat eme csodás árnyalatban. Kivéve, ha esküvőre vagy hivatalos. Kicsit lentebb találsz ötleteket esküvő-kompatibilis színekről.

Vörös
Nos a vörös, piros és annak közelebbi árnyalatai szintén a menyasszony miatt kerülendőek. Tudni illik ugyanis, hogy az újdonsült ara éjfélkor átöltözik a menyecskeruhájába, ami történetesen az esetek 99%-banpiros színű (jobb esetben, de tegyük fel, hogy piros). Ha mégsem, ezt akkor sem tudhatod előre, így aztán inkább ne menj vörösben, mert szintén elég kellemetlen összeöltözni a menyasszonnyal. Egy másik példa, általában az örömanya is pirosban van, ez ma már kevésbé szokás, de ha vidékibb, vagy olyan helyre vagy hivatalos, ahol még szigorúan hagyományörző a násznép, ott főként fontos, hogy ne bontránkoztass meg senkit az öltözékeddel.

A színeken kívül vannak még olyan tényezők, amik bizony tiltólistásak, úgy mint: farmer, túl mélyen dekoltált bármi, túl rövid ruha (nem a sarokra készülsz, jobb esetben esküvőn kívül sem), cipő, amiben menni sem bírsz, nem hogy több órát végigtáncolni (én még a szolidabb magassarkúimat is le szoktam dobni éjfél körül és mezítlábra váltok a parketten), szóval nem éri meg platformos 20 centis “csodákban” grasszálni. Ha nem szeretnél közmegbotránkozás tárgya lenni, akkor jó, ha kerülöd a rikító, már-már világító neonszíneket is, szintén nem a te dolgod most a középpontban lenni – de egyébként sem gondolnám, hogy így kéne odakerülnöd, nem?

És akkor mégis mibe menj? Mutatom!

Bármilyen pasztell árnyalat, halvány rózsaszín, halvány kék, mélykék, tengerészkék jó választás lehet. Ezek a színek visszafogottak és elegánsak, és még ha nem is vagy az elegáns öltöködés híve, ez mégis csak egy esküvő, szóval például ne menj farmerban. A ruha hosszát tekintve érdemes most a szolidabb énedet előhívni, és térdközeli méreteket becélozni, egyrészt nem ez az ahely, ahol meg kell mutatnod a tökéletes gömbölydedre guggolt popsidat, másrészt a templomba sem szívesen enged majd be a pap. Ha már templom, legyen nálad egy kardigán, kendő, blézer, akármi (csak bolerót ne, kéérlek), amit magadra teríthetsz, amikor a szertartás zajlik, hiszen fedetlen vállal sem illik belépni oda. Ott amúgy sem lesz meleg még 40 fokban sem, arra az egy órára még jól is fog esni, hogy nem ráz a hideg a kőfalak között.

Két ötletet is mutatok, mindegyik darabot a Fashiondaysről hoztam (nem szponzorált tartalom, de itt egy helyen megtaláltok mindent és még jó áron is vannak).
Nissa ruhák itt és itt, Furla táska itt, Mihaela Glavan cipellő itt, és a Fornarina szandál itt található meg.

 

 

Szóval már tudod, hogy ne menj túl rövidben, legyen nálad plusz réteg és többek között ne is csillogj-villogj, mint egy diszkógömb, jöhet pár etiket-jótanács. Ezeken az eseményeken a legtöbb esetben ülőfogadásos vacsora vár rád, ahol nem egy, nem kettő, de általában több fogás sorakozik fel. Ehhez már harci sorban várnak az evőeszközök, poharak, szalvéták és egyéb segédeszközök az asztalon, jó, ha tudod, melyik, mikor és mire való. A képen összeszedtem mindent, ezek nem mindig szerepelnek mind egyszerre, de jó, ha tisztában vagytok mindegyikkel.

Az asztali teríték ismeretén kívül jó, ha tisztában vagytok magával az étkezésnél elvárt viselkedéssel is. Nők vagyunk, viselkedjün is nő lévén. Mit értek ez alatt? Például nem ez az a hely, ahol le kéne innod magad a sárga föld alá. Szerintem egyébként is kevesebb (már elnézést mindenkitől) ocsmányabb dolog van, mint a részeg nő. Szóval csak mértékkel lányok, mértékkel. Ahhoz, hogy jól érezd magad, nem feltétlenül van szükséged 3 üveg pálinka legördítésére, majd szégyenszemre beborulni a legközelebbi bokorba vagy sarokba. Ha szingliként érkezel, és feltett szándékod itt megtalálni Mr. Igazit, lehet jobb, ha nem ő húz majd ki a bokorból vagy tartja a hajad akció közben.
Az ital mellett az étel mennyiségére sem árt odafigyelni és ezt most nem a bikinialak megőrzése érdekében írom. Természetesen bőségesen áll előtettek az étel, ha porciózott, akkor könnyebb a dolog, hiszen, amit eléd raknak, azt mindet meg is eheted. Na de, ha svédasztal van, ott már ez a kijelentés nem állja meg a helyét. A svédasztal lényege, hogy mindenki abból, annyiszor és annyit szed, amiből, amennyit jónak lát – na de azért hagyjunk a szomszéd asztalnál ülőknek is 😉 Gondolom, mindenki maga el tudja dönteni egyrészt, hogy mennyit képes megenni, ha több fogásos vacsorárl van szó, másrészt, ami a jóízlés határain belül esik. Meg aztán, hogy táncolnál hajnalig teletömött pocakkal, nemde?

Ezek olyan tanácsok – a teljesség igénye nélkül -, amiket remélem megfogadtok a legközelebbi és onnantól az összes lagzin, amire hivatalosak vagytok, így elkerülve a kínos szituációkat.

Ki megy idén lagziba? Ha megvan a szettetek, ne habozzatok megosztani azt velem, szívesen várom őket kommentben vagy akár üzenetben is 🙂

 

 

Képek forrása: Pinterest, a linkek mögötti honlap, illetve saját tartalom, mely szerzői jog által védett @Zsidákovits Máté

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük