You don’t have to spend a decade’s worth of salary on your wardrobe or flaunt designer brands the whole time. All you need is one signature item: The one you wear when you need to feel strong. (Caroline de Maigret)

(For english scroll down)

Mindig is lenyűgözött a franciák erőlködés-mentes stílusa, a könnyed így keltem ki az ágyból megjelenése és úgy egészében a francia chic. Igazából nem is csak a divat szempontjából csodálom a kultúrájukat, de gasztronómiailag és életvitel szinten is. Rengeteg olyan könyvet olvastam és számos filmet néztem meg, amelyben a háttérben felsejlettek ezek a nüansznyi apróságok, hogy mi teszi igazán franciává a franciákat. Itt kezdett felderengeni bennem, hogy mennyivel másabban élnek, és hogy ez nekem kifejezetten tetszik is. Aztán jöttek a kifejezetten franciák által írt, az ő stílusuknak szentelt könyvek, a filmek, melyeket már azért néztem meg, mert francia volt – tudatosan. Egyébként vicces filmeket készítenek, érdemes egy-kettőt megnézni.  Azt hiszem az egész világon ismert és elismert a francia nők egyszerű de annál nagyszerűbb stílusérzéke, szóval ezt annyira nem is kell bemutatnom. Viszont, ha valaki szeretne ellesni pár praktikát, hogyan csempészhetné be a hétköznapokba ezt a lezser eleganciát, életstílust és egyéb apróságokat francia módra, az olvasson tovább.

A FEKETE EREJE

Nos, egyébként is nagyon szeretem a feketetét, előszeretettel hordom, akár tetőtől talpig. A fekete egyáltalán nem unalmas, sőt! A francia nők is sokszor nyúlnak hozzá, hiszen egyszerű és nagyszerű, könnyen variálható, pláne feketével, de igazából bármivel.  Alapjaiban jó, ha a gardróbod alapját neutrális színek uralják, mert könnyebb velük dolgozni (persze, ha az extra mintásak a kedvenceid, csak nyugodtan), a franciáknál pedig egyébként is a sötét tónusok és a föld színek a jellemzőek. Legalább egy fekete darabod legyen a gardróbban a Kis Feketén kívül, amihez bármikor nyúlhatsz, ha aznap nincs kellő inspirációd. Például egy fekete pamutpóló, egy fekete bőrkabát vagy legalább egy fekete slimfit farmer. Vagy mind a három, hiszen ezek mind alapdarabok, könnyen kombinálhatóak, és akár önmagában megállják a helyüket egyazon szettként.

CHINO NADRÁGOK

A chino, cigaretta vagy trouser nadrágok manapság fénykorukat élik, rengeteg választási lehetőség ugrik elénk a boltok polcairól és ez nem véletlen. Szuper nőies darabok a megfelelő párosítással, lehetnek elegánsak de sportosan lazák is, ha magassarkú vagy balerina helyett sportcipővel viseljük. Ha franciásra vennéd a figurát, hagyd otthon a farmert és a platformszandált (hord még ilyet valaki?), helyette válassz egy csinos chinot és balerinát vagy loafert – stílus és kényelem egyben. Nyáron a szafari-stílusú darabok lesznek a legjobb barátaid!

LAPOS TALPAK

Ezzel pedig el is értem a következő poonthoz, a lapos talpú cipőkhöz. Nagyon szeretem a magassarkúkat, egész kis gyűjteményem van, de a hétköznapokon sokkal praktikusabb egy balerinacipő vagy bármilyen csinosabb szandál és egyébként, ha már francia sikk, ők is hamarabb nyúlnak lapos talpú lábbeliükhöz, mint magas társaikhoz. Nem csak harmonizálni fogsz a francia nőkkel, de még egy egész napos séta után is hálát fogsz rebegni értük – végülis Pest is gyalogos város.

KABÁTOK

Kevesebb jellegzetes franciás ruhadarab van, mint a híres (Burberry) ballonkabát. Örök darab, örök klasszikus mindennel és bármikor előhúzható a kalapból. A legegyszerűbb egy krémszínű darabbal kezdeni, egyszerű szabással, térd fölé érő változatban. Bátrabbaknak és kísérletezőknek pedig elég széles a paletta a választékra, egy sötétkék vagy egy mélyebb piros darab különlegesebbé varázsolhatja a megjelenésed, de kísérletezhetsz a hosszukkal vagy a részletekkel is, mint például egy masnival megkötendő övvel a derekán és az ujjain. Ballonkabát, balerina, selyemsál a nyakba et voilá!

SZÉPSÉGÁPOLÁS

De hogy ne csak az öltözködésről beszéljek, érdemes kitérni a szépségápolási trükkjeikre is, van mit tanulnunk. Nagyon szeretem Marion Guiliano könyveit, az összeset olvastam és most A francia nők nem ráncosodnak címűt emelném itt ki. Bátran ajánlom bárkinek, vicces de elgondolkodtató olvasmány a francia szépségápolás csínjaival. És hangsúlyozom a szépségápoláséval, mivel a francia nők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a bőrük ápolására és lehető legjobb állapotának fenntartására, mint kis hazánkban, ahol nagyobb divat három kiló vakolattal elfedni a hibákat. Mennyivel jobb lenne, ha itthon is szélesebb körben terjedne el ez a fajta gondolkodásmód, miszerint csak tökéletes vászonra lehet festni. Ez igaz a bőrünkre is, hatványozottan. Azonban ez nem jelenti azt, hogy roskadásig mindeféle kenceficével tele kell legyen a fürdőszobaszekrényünk. Itt is egyszerűek a szabályok; tiszta arccal párizsibb lehetsz. Egy kevés piros rúzzsal megbolondítható igény esetén, ha valami vidámabbra vágysz, de felesleges felhalmozni ezer féle kencét, inkább legyen kevesebb, de azok minőségiek és hatásosak. Smink tekintetében az említett vörös rúzs aduász, CC krém, szempillaspirál, kevés szemöldökformázó és kész – nem kell túlgondolni, a természetesebb sokkal szebb.

GASZTRONÓMIA

Említettem, hogy a gasztonómiájuk iránt is rajongok, nagyon szeretem a francia konyhát. De nem csak a konyhát, a mentaliást is az ételek és az evés iránt. Eléggé elterjedt tény, hogy a francia nők vékonyak. Persze, hogy vékonyak, mert (elnézést) nem zabálnak, hanem étkeznek és annak is megadják a módját. Például az ebédidőt nem a monitor előtt töltik 10 perc alatt, hanem kiélvezik az ételek ízét és az időt, amit rászánnak. Továbbá nem nasiznak az étkezések között (na itt nekem is van mit fejlődnöm, az a fránya fagylaltozás), hanem inkább több étkezést iktatnak be kevesebb adagokkal. Emellett pedig nem esznek feldolgozott élelmiszert, csak olyat, amiről tudják micsoda. Szóval, kedves olvasó, ha el szeretnéd sajátítani a francia alapokat, fel kell hagynod a gyorséttermekkel is. De feldolgozott étel alatt nem feltétlen csak ezeket kell érteni, a legjobb, ha te szerzed be az alapanyagokat és készíted el őket, mert akkor tudod igazán, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Egy vasárnap reggeli piac pedig egyébként is kellemes élmény, a még hűvösebb levegő, a friss zöldségek és gyümölcsök, a fonott kosár az oldaladon tele tökéletesen válogatott alapanyagokkal – próbáljátok ki, legalább egyszer! Ha részletesebben is érdekelne a téma, olvasd el Guiliano másik könyvét is (meg akár az összeset, komolyan) A Francia nők nem híznak címmel.

És hogy mikre asszociálok én, ha sikkről van szó…

Egy gombóc csokoládéfagylalt mezítláb a fűben
Egy apró gyémántköves fülbevaló
Egy csokor friss bazsarózsa a táskámban
A tökéletes fekete balerinacipő
A hosszú cappuccino-színű ballonkabátom
A tengerészcsíkos Burberry felsőm
A kedvenc parfümöm illata az esőben
Croissant & Cappuccino egy lusta reggelen
Hatalmas napszemüveg … télen is
Frissen vasalt ropogós fehér ing
Gesztenyét sütni kandallóban
A tengervíztől hullámos, sósan kócos hajam
A kedvenc fekete ruhám
Egy jó könyv egy pohár kellemes fehérborral
Inget vásárolni A férfinak
Selyemsál a nyakamban
Vörös rúzs, amikor semmihez nincs kedvem aznap
Egy könnyed fehér nyári ruha – kötöttségek nélkül

És nektek?

(ENG)

I’ve always been fascinated by the French style of effortlessness, the easy ‘I woke up like this’ style and the whole French chic. Actually, I do not just admire their culture in terms of fashion, but also in terms of gastronomy and lifestyle. I have read a lot of books and I have watched a lot of films in which these little things are in the background of what makes the French really French. This began to wake me up to how much else they live in, and that this I especially like. Then came the books written specifically by the French, dedicated to their style, the films I’ve been watching since it was French – consciously. Otherwise, they make funny movies, it’s worth watching one or two. I think the French are a simple, but more brilliant sense of style in the whole world, and so I do not have to show it so much. However, if you want to get some practice on how to smash this casual elegance, lifestyle and other small things into French fashion, read on.

POWER OF BLACK

Well, anyway, I really like black, I prefer to wear it from top to bottom. Black is not at all boring, indeed! French women often come to it because they are simple and great, they can easily be varied, with black, but really with anything. Basically, the base of your wardrobe is dominated by neutral colors because it is easier to work with them (of course, if extra patterns are your favorites, feel free), and in other words, the dark tones and the earth’s colors are typical of the French. You should have at least one black piece in the wardrobe outside the Little Black One, which you can reach at any time if you do not have enough inspiration on that day. For example, a black cotton t-shirt, a black leather jacket or at least one black slim fit jeans. Or all three, as these are all basic pieces, they can be easily combined and either stand alone in the same set.

CHINO PANTS

Chino, cigarette or trousers live nowadays, there are plenty of options to jump from store shelves and that’s not a coincidence. Super feminine pieces with matching pairs, they can be elegant but sporty even when wearing high heels or ballerina instead of sports shoes. If you would take the figure in France, leave the jeans and the platform sandals at home (do you still have this?), choose a pretty chino and ballet or loafer – style and comfort at the same time. In summer the safari-style pieces will be your best friends!

FLAT SHOES

And so I get to the next point, with flat shoes. I really like high heels, I have a whole small collection, but on weekdays a ballerina or any pretty sandals are much more practical, and if talking about the French style, they more likely reach for their flat footwear than their higher counterparts. You will not only harmonize with the French women but after a full day walk you will also be grateful for them – after all, Budapest is a walking city.

COATS

There are fewer French garments than the famous (Burberry) trenchcoat. Eternal piece, ethereal classic with everything and can be pulled from the hatch at any time. The simplest thing is to start with a cream-colored piece with a simple cut, over-kneeling version. For courageous and experimenters, the palette is wide enough for selection, a dark blue or a deeper red piece can make your appearance special, but you can also experiment with lengths or details, such as a belt with straps on your waist and sleeves. Trenchcoat, ballerina, silk wrap around your neck et voilá!

BEAUTY

But to not only talk about dressing, it’s worthwhile focusing on their beauty trick also, there is something to learn. I really like the books of Marion Guiliano, I’ve read all of them and now I’m going to raise the issue of French Women Do not Wrinkle. I would recommend it to anyone, funny but thoughtful reading with French beauty care. And I emphasize beauty, as French women put a lot more emphasis on how to care for their skin and maintain the best possible condition than in our small country, where bigger fashion is to overcome mistakes with three pounds of foundation. How much better it would be if this kind of thinking was widespread in Hungary that it could only be painted on a perfect canvas. This is true of our skin, exaggerated. However, this does not mean that all our bathroom cabinet must be filled until it is redundant. The rules are simple; you can be Parisian with a clean face. If you want a bit more fun, but you do not need to accumulate thousands of stuff, you should be less, but they are quality and effective. Makeup with regard to this red lipstick, CC cream, mascara, little eyebrow shapers and ready – no need to overlook the more natural is more beautiful.

GASTRONOMY

I mentioned that I’m also love of their gastronomy, I really love French cuisine. But not only the kitchen, the mentality of eating and being well. It is rather widespread that French women are thin. Of course, they are thin because they (may apologize) do not gobble, but eat and give their way. For example, lunch time is not spent in front of the monitor in 10 minutes, but also serves the taste of food and the time it takes. Also, they do not snack between the meals (and here I have what I develop, the frigate ice cream), but rather eating more meals with fewer portions. Besides, they do not eat processed food, only what they know. So, dear reader, if you want to learn the French basics, you must also leave the fast food restaurants. But under processed food, these are not necessarily meant to be understood, it is best that you get the ingredients and prepare them because then you know what you are getting into your body. A Sunday morning market is a pleasurable experience, cooler air, fresh vegetables and fruits, a wicker basket on your side full of perfectly selected ingredients – try it at least once! If you are interested in the subject in more detail, read Guiliano’s other book (or all of them seriously) French Women Do not Get Fat.

And what do I associate with when it comes to chic…

One dumpling chocolate ice cream barefoot in the grass
A tiny diamond stone earring
A bunch of fresh peony in my bag
The perfect black ballerina shoes
Long cappuccino-colored trenchcoat
My favourite striped Burberry Top
The smell of my favorite perfume in the rain
Croissant & Cappuccino at a lazy morning
Huge sunglasses … in winter too
Fresh, crisp white shirt
Chestnuts in a fireplace
A wavy, salty hair by the ocean
My favorite black dress
A good book with a glass of delicious white wine
Wearing my Man shirt
Silk scarve at my neck
Red lipstick when I do not feel anything that day
A light white summer dress – without constraints

And you?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.