Sokan hiszik azt, ahhoz, hogy divatosak, stílusosak legyenek, mindig a legfrissebb trendeknek megfelelően a legújabb kollekciókból kell vásárolniuk. Ez azt jelentené, hogy körülbelül havonta kéne cserélniük, de legalábbis frissíteniük a ruhatárukat, hiszen a fast fashion világában ilyen gyorsan cserélődik le egy-egy üzlet kollekciója. Nos, kérdem én, kinek van erre ideje, kapacitása és nem utolsó sorban pedig anyagi erőforrása? Hát nem sokunknak, legalábbis a nem kitartott, dolgozó női rétegnek biztosan nem (ha mást nem, akkor ideje és energiája nincs rá). Ez azonban nem egyenes út ahhoz, hogy ne legyél naprakész és stílusos. Hogy mi a megoldás akkor? Vedd elő a régit és csinálj belőle újat!

Nem kell azonnal varrógépre, szabásmintákra, tűre és cérnára gondolni, szimplán egy kis kreativitás kell az egészhez.

Például kösd a selyemsálat a táskádra, vagy a csuklódra az újdonság kedvéért. Táskákon már egy ideje elterjedt, hogy színes kendővel bolondítjuk meg, de azért itthon még kevesen mászkálnak vele – legalább nem leszel tucat. Akár csak könnyedén rákötöd a pánt tövéhez, akár körbetekered a táska pántját, szupercsajos és egyedi megoldások születhetnek, hiszen ahány sál- annyi új táska és fordítva. Ha pedig a csuklódon hordanád, válaszd a legvékonyabb, legkisebb darabodat, kétszer-háromszor tekerd körbe a kezeden, jöhet rá egy laza csomó, vagy akár masni és máris kész az egyedi karkötő. Ha pedig még egy kis csavart vinnél bele, miért ne köthetnéd a bokádra azt?

Idén nagyon bekúsztak a köztudatba és a divatba nagyanyáink régi hálós bevásárlószatyrai, vagy akár fonott kiskosarai. Biztosan megvan még valahol valamelyik, akár mindkét változat, kérd kölcsön nyugodt szívvel, mert nem csak a piacra jó választás nyáron! Például egy kis válltáska mellé tökéletes a laza hálós szatyor, amibe belefér a délutáni gyümölcsadag, egy jó magazin, esetleg egy pokróc, ha munka után megkívánnátok a Margit sziget kellemes zöldjét. Ha csak az ebédeteket viszitek magatokkal benne aznap, délutánra üresen körülbelül egy 200 forintos helyén is elfér a kistáskában.

Ha már régi kölcsönholmik. A retro minden időszakban elő-elő kerül, most épp a trapéznadrág vagy például a gombok vannak terítéken. Biztosan láttad a kirakatokban, online és akár instagramon is, hogy mindenki elöl végig gombos ruhákban és szoknyákban parádézik, szinte nincs olyan influencer vagy üzlet, ahol ne jönne szembe. De ki mondta, hogy egyből több ezer, akár tízezer forintot is ki kéne adni, hogy divatos legyél? Senki, szóval irány anyukád szekrénye, esetleg a nagymamánál elrakott régi lánykori holmijai, biztosan találni fogsz legalább egy ilyen darabot, és ha szerencséd van, kölcsön fogja adni azt. Ha van egy kis időd, türelmed és affinitásod, akkor pedig a te saját ruhádat is átalakíthatod, nincs másra szükség, csak pár nagyobb, teknősmintás gombra és egy régi, vagy régen viselt blúzodra. Vardd fel az új, hangsúlyosabb gombokat és kész a vadiúj blúz! A legjobb, ha lenvászon vagy valamilyen hasonló anyaból készült, földszínű ruhát alakítasz át, ezek nyáron a legjobbak.

Biztosan neked is lapul a szekrényben egy fekete ruha, az ultimate darab, ami bármikor tökéletes és minden alkalomra megállja a helyét. És abban is biztos vagyok, hogy legalább egy basic fehér poló is helyet kap valamelyik fiókban vagy polcon. Tehát ezeket biztosan nem kell beszerezned idén, de miért ne kombinálhatnád őket, ezzel egy teljesen új szettet kreálva? Fehér póló rajta egy fekete ruhával nyerő párosnak számít már egy ideje, főleg, ha valami csinos kiegészítővel feldobod ezt az egyszerű összeállítást. Például egy kendővel a csuklódon 😉

Ha már kiegészítők, kapd elő a régi gyöngysort anyukádtól és párosítsd pár vékony arany lánccal. Játsz a különböző méretekkel, stílusokkal és textúrákkal, garantáltan különleges lesz. De ha olyan szerencsés vagy, hogy több gyöngysorod is van otthon, akkor ezeket halmozd egymásra egy egyszerű outfitet megkoronázva velük (ez esetben viszont a karácsonyfa effektus elkerülése érdekében ne legyen más kiegészítőd aznapra).

Egyébként pedig a tavalyi vagy néhány tavaly előtti kollekció darabja sem számít ódivatúnak, tehát teljesen felesleges havi vagy negyedéves rendszerességgel az egész ruhatáradat lecserélni. Vannak olyanok persze, akik nem szeretik ugyanazt többször felvenni, nekik tudom ajánlani a használt ruha üzleteket, ahol lehet találni mai divatnak is megfelelő darabokat.

Photo @Máté Zsidákovits

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.