Rohan a világ, rohan mindenki, szinte nincs egy szabad perc sem a naptárakban, ha nem munkával, akkor találkozókkal, programokkal, kötelező teendőkkel van tele mindenki valós vagy virtuális határidőnaplója és szinte alig találni bennük egy apró lyukat, ahova talán be tudod tuszkolni saját magadat. És ha van is benne egy ilyen kis rés, te gondolatban jegyzel önmagadhoz időpontot? Ez a bejegyzés most nem (elsősorban) szingli nőtársaimnak íródik, hanem azoknak, akik szeretnek néha magukkal lenni, kikapcsolódni, akiknek szüksége van egyedüllétre a feltöltődéshez és nem vágynak állandóan zajos alkohol- és cigarettafüstös hering-partikba. Szeretek eljárni a barátaimmal, beülni valahova, meginni egy-két pohár finom bort vagy akár pár koktélt, ugyanakkor sokszor van szükségem az önálló feltöltődésre is, otthon a négy fal között, kizárva a világot. Ilyen estékre vagy akár napokra mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozott élethez, a legnagyobb társasági embereknek és partiarcoknak is, akár bevallják, akár nem. A következő tevékenységeket pedig kiválóan lehet élvezni szólóban is – vagy legalábbis megér egy próbát.

BRUNCH

Egy dolog, hogy mostanában nagyon felhypolt trend lett bruncholni egy menő, A-listás helyen, de ha még ahhoz a kis csoporthoz tartozol te is, akik nem csak az instakompatibilitást nézik, hanem az élmény is fontos, mindenképp próbáljátok ki ezt egyszer egyedül is. Nem tagadom, nekem is fontos, hogy szép helyen legyek, kellemes hangulat és környezet vegyen körül, de nem ez az elsődleges szempontom, ha kikapcsolódásra van szükségem. Viszont nézhetjük ebből a szemszögből is, miért ne lehetne fontos a hely kinézete, színvilága, stílusa? Válassz egy helyet, ahova már régóta jársz, de még nem voltál egyedül. Vagy válassz egy helyet, ahova már régóta el szeretnél jutni, legyen az első alkalom csak a tiéd. Egyáltalán nem ciki, ha egyedül ülsz be valahova és egyébként is, miért foglalkoznál másokkal saját magad helyett? Érdekes figyelni az embereket is a rohanó reggeleken, de akár egy lusta vasárnapon is, ahogy ébred a város és lesz egyre zajosabb és élénkebb, miközben te még a cappuccinod felénél tartasz és majszolod a camambertes bageled. Esetleg egy jó könyv, amit már hosszú ideje teszel félre a társasági életed miatt, jó társaság lehet az Eggs Benedict mellé, hiszen nem siettet senki, csak te és a könyved, a melengető napsugarak és a vendéglő moraja a háttérben. Próbáld ki, milyen néha önmagaddal randevúzni 🙂 

KULTURÁLIS KIKAPCSODÁSOK

Legyen szó egy könnyed vígjátékról a moziban, egy elgondolkodtató színházi előadásról, egy tombolós koncertről vagy egy andalgós múzeumi látogatásról, ezeket is érdemes megtapasztalni, milyen egyedül átélni. 

KUTYASÉTÁLTATÁS

Vagy bármi, ami időt a kiskedvenceddel tölthetsz. A sétáltatás téged is kikapcsol, megmozgat a szabad levegőn, nem csak szeretett szőrgombócodat. A lelkesedés és öröm, ami ilyenkor kiül az arcukra téged is kihúz majd picit az esetleges lehangoltságból is, a testmozgás csak egy plusz érv a kimozdulás mellett. Ez kimondottan olyan elfoglaltság, amit a legjobb egyedül végezni, csak te és a kutyád (vagy macskád), egy labda és egy póráz, szabadon a gondolataiddal miközben valakinek a legszebbé varázsolhatod a napját. Hiszen ő csak rád vár egész nap, míg haza nem érsz. 

SPORT

És ha már szabadtéri kimozdulás, ugorjunk is a sportra. Köztudott, hogy jót tesz neked, és legtöbbször élvezetesebb is, ha nem egyedül végzed, mégis, néha kellemesebb, ha kipróbálod ilyen formában is. Így csak magadra kell fókuszálnod, hatékonyabban tudod végezni a gyakorlatokat és a gondolataidban is elmerülhetsz. Ha szeretsz futni, például kifejezetten az a sport, ami egyedül a legjobb, így nem kell igazodnod más tempójához sem, de egy csoportos fitnessz órára is érdemes néha külön ellátogatni. Nem kell mindig valakihez alkalmazkodnod, menj és érezd magad jól egyedül, add ki a feszültséget korlátok nélkül – például egy boxedzésen. Vagy engedd el magad és mozgasd át a rejtett izomcsoportjaidat is egy kellemes pilates vagy jóga órán.

WELLNESS

De igaz ez a lazító kikapcsolódásokra is, egy kis levezető az edzés után, egy kellemes szauna, esetleg úszás, pezsgőfürdő. Nagyon sok létesítményben a bérlethez hozzátartoznak ezek a szolgáltatások is, ha más nem, a szaunahasználat biztosan. Még ha nem is, megéri ilyesmire is beruházni, egy hosszú nap után nagyon jól fog esni ilyesfajta kikapcsolódási lehetőség. Ha sűrűbben nincs igényed wellness szolgáltatásokra, néhanapján ajánlom elmenni egy hosszabb wellness hétvégére, igen, akár egyedül. Ahol csak te vagy, nem zavar senki, nem kell alkalmazkodnod senkihez, addig és ott maradsz, ahol csak szeretnél. Persze, nagyon jó, amikor a lányokkal vagy a pároddal látogatsz el egy spa központba, és kell is, de próbáld ki egyszer milyen, ha csak veled törődnek egész hétvégén – és te is csak magaddal foglalkozol ez idő alatt.

VÁSÁRLÁS

A vásárlás ilyen téren szerintem elég megosztó, van aki csak egyedül szeret és van, aki segítség nélkül el sem megy semmilyen üzletbe. Én személy szerint mindkettőt szeretem, de arra már rájöttem, hogy ha egyedül megyek valahova – legyen szó ruháról vagy nagybevásrlásról -, sokkal hatékonyabb vagyok egyedül, mint társasággal. Ilyenkor ugyanis célirányosan tudom beszerezni azt, amiért mentem, ha pedig nézelődni térek be egy-egy ruhaüzletbe, akkor nem siettet senki, addig nézelődök, amíg kedvem tartja, esetleg elcsábulok egy szép darabra. Itt pedig senki sem fog lebeszélni a józan észérvekkel, hogy miért nem kéne többet vásárolnom már a hónapban (oké, bevallom, ez azért veszélyes is lehet a pénztárcámra nézve). 

TANFOLYAM

A tanulás kifejezetten olyan tevékenység, amit leghatékonyabban egyedül tudsz folytatni. Persze, jó, amikor összeültök közösen átbeszélni egy adott témát, vagy felkészülni egy adott vizsgára, de ha koncentrációról van szó, hatékonyabb lehetsz egymagad. Ha nem is egyetemről van szó, hanem szeretnél kipróbálni valami újat, tanulnál egy új szakmát vagy csak fejlesztenéd magad valamilyen területen, ne amiatt hezitálj vagy hátrálj meg, mert nem találsz senkit, aki veled menne. Menj el egyedül, ne hagyd, hogy ez bekorlátozzon és eltántorítson a terveidtől. A határidők és fontosabb feladatok betartásához pedig hamarosan egy kis segítséget is hozok. #staytuned 

Függetlenül attól, hogy inkább társasági, vagy inkább visszahúzódóbb emberek vagyunk, az állandó pörgés és rohanás közepette kell a kikapcsolódás, kell az egyedüllét is, nem lehetünk állandóan körülvéve másokkal. Aki nagyon nem érzi ennek szükségét, annak is szívből tudom ajánlani a csendes bújást: amikor csak ketten vagytok a pároddal és az együtt töltött idő közben nem kínos a csend, csak vagytok egymás mellett, szavak nélkül mégis értve egymást.

Ti szerettek néha egyedül lenni? Mit szerettek leginkább csinálni ilyenkor? 

Ez is érdekelhet

2 thoughts on “RANDI 1 FŐRE”

    1. Kedves Nóra!

      Köszönöm kedvességet, a legnagyobb öröm nekem, ha közönségre találnak az írásaim. Kellemes időtöltést kívánok, várlak vissza.

      Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük