Alapvetően nagyon ragaszkodom a régi, jól bevált papír alapú rendszerezéshez, tervezéshez és egyéb hasznos kis mütyürökhöz. Mai napig vezetek papír alapú határidőnaplót, tervezőt, és a notebookon történő jegyzetelés mellé mindig ott van a kedvenc tollam és jegyzetfüzetem is. Egyetemen is imádtam bevásárolni füzetekből, tollakból, színes filcekből, és imádtam írni, jegyzetelni is, kiszínezni, ami fontos és a többi. De tagadhatatlan, hogy ma már sokkal gyorsabb és praktikusabb ezeket a dolgokat (is) telefonon vagy laptopon, táblagépen elvégezni. Éppen ezért, nekem is számos applikáció megtalálható a telefonomon, ami megkönnyíti az életem, ezeket hoztam most el, hátha nektek is beválnak majd. 

Elsőnek pont egy naptár-alkalmazást és egy to-do lista készítőt említenék meg, amiből egyébként elég sok megtalálható a telefonomon. A mellett, hogy szeretem papírformában is vezetni, mindig beleírom a fontosabb találkozókat a telefonomba is, illetve, ha valahol időpontot foglalok, ez az első felület, amibe bekerül, hiszen ő legalább majd emlékeztet rá előtte, ha elfelejteném. A személyes kedvencem a Moleskin appja, főleg, mivel a határidőnaplóm is Moleskin. Az online felülete szinte pont úgy néz ki, mint a papíralapú, illetve számos lehetőség van színezni, kategorizálni, csak mintha saját kezűleg tenném filcekkel. Egy évre 4090 Ft, ami garantáltan megéri. Ha a TODO listámról van szó, szintén sokszor használom a Moleskin saját appját rá (Actions), de most egy másikat mutatnék meg, a Taskade-t . Itt szépen csoportokba, témákba lehet rendezni a listákat, azon belül el lehet dönteni, hogy ez épp csak egy lista, egy teendő lista, amit kipipálhatunk, amint kész, illetve számos más funkcióból is lehet válogatni. Szeretem kiemelni a fontosabbakat, ha nem prioritási sorrendben írtam fel őket éppen, ezzel is segítve a szemem, hogy a fontosak fele irányuljon a figyelmem. Ha nincs nálam papír, biztos, hogy ehhez nyúlok.

Na, de ezer más olyan alkalmazás van még, ami nem feltétlen az időbeosztásban segít a mindennapokban. Ilyen például egy jó képszerkesztő alkalmazás. A bloghoz és az Instagram felületemhez erre különösen nagy szükségem van, így elég sok letöltött alkalmazásom van. Ebből, bevallom a felét nem is használom, vagy csak nagyon ritkán. Amit a legtöbbet, szinte állandóan használok, az a VSCO szerkesztője, itt már van egy bevált filterem és ahhoz beállításaim, valamint lehet sajátot is elmenteni benne, ez nagyban megkönnyíti egy gyors képszerkesztés menetét. Amihez még nyúlni szoktam, az a Photoshop FIX, vagy a Lightroom mobilverziója, mivel a gépen is ezt használom, előre beállított, kitapasztalt filterekkel, mobilon is gyors és könnyű a képszerkesztés vele. Ha pedig inkább Insta Storyt szeretnék kitenni, akkor a kedvencem és eddig a leginkább bevált alkalmazásom az Unfold. Ez kifejezetten történetekhez készült, rengeteg lehetőséggel, amik nagyja ugyan fizetős, de nekem megéri az árát, ha utána meseszép és egyedi sztorikat tudok készíteni. Vannak hasonló történetkészítők, én mégis maradok ennél, csak néha nyúlok például a Storyart felé.

Egészség kategóriában két kedvencem is van, az egyik egy életmód és étrend követő alkalmazás, a másik pedig kifejezetten nőknek való, havi naptár. Előbbi, a Lifesum, kifejezetten segít annak, aki szeretne pontos étrendet követni, pontosan tudni, mennyi kalóriát visz be a szervezetébe, illetve azon belül milyen tápanyagokból mennyit. Be lehet állítani a kívánt célt, ami nem feltétlen elérni kívánt súlyt jelent, jelentheti például, hogy nem eszel húst, kevés időd van főzni, ekkor pedig még olyan recepteket is feldob majd, amikhez kifejezetten rövid idő kell az elkészítéshez. Testsúly, életvitel, magasság, stb alapján megadja, mennyi az ideális maximum kalóriaérték, amit aznap magadhoz kell vegyél, majd beírva minden étkezést, kiszámolja a maradékot, illetve a már bevettiknek a tápanyagértékét. Ami a leginkább megfogott benne, hogy felismeri a termékek vonalkódját, nem feltétlen kell bepötyögni és kikeresni a listából az adott fogást (ha bolti, természetesen). A másik alkalmazás, a Flo, a ciklusom figyelésére tökéletes, de itt nézem meg, hogy aznap hány km-et mentem, vagy hogy épp milyen a hangulatom, van-e fejfájásom és ittam-e eleget. Bevallom, ezeket nem minden nap töltöm ki, de a ciklusom, a mozgásom és egyéb teendők figyelésére tökéletesen alkalmas nekem. Sokáig keresgéltem ilyen jellegű alkalmazást, amíg rátaláltam erre, valahogy mindegyikben volt valami bibi, ami miatt nem tudtam megszeretni és használni – ebben végre teljes körűen benne van minden szükséges funkció.

Bevallom játszani nem szoktam, viszont van egy nagyon kis izgalmas alkalmazás, amit pároknak ajánlok kipróbálni, ez pedig a Desire. Ez gyakorlatilag egy felelsz vagy mersz online verziója, ahol lehet csak szimpla szerelmes üzeneteket küldeni egymásnak, de lehet feladatokat is, határidőkkel és különböző pontokkal is, amiket teljesíthet, visszaküldhet, vagy kihívhat egy másikra is. Sajnos, kedves párom nem mindig írja bele, ha teljesít valamit, így az én pontszámom jelenleg 0, de sebaj, attól még jó játék, ha időközönként tudunk vele játszani kicsit.

Ha szórakozásról van szó, vagy egy kis kikapcsolódásról útközben, akkor pedig az HBO GO alkalmazását ajánlom, ami ráadásul az első hónapban ingyenesen kipróbálható, ugyanúgy korlátlanul és bármilyen műsorára. Mi az Aranyélet befejező évada miatta töltöttük le, de biztos, hogy meg fogom tartani az előfizetéssel is, mert remek új sorozatokat találtam rajta. Persze ettől nem fogok kevesebbet nézni letöltve vagy más platformokon online, de útközben ez a legpraktikusabb megoldás (persze egy jó mobilnettel karöltve). Jelenleg az Aranyéleten kívül a Boszorkányok elveszett könyvét és a Klikket nézem, és eddig imádom mindkettőt.

Pénzügyekre természetesen én is használok alkalmazást, de meg kell mondjam, eddig nem találtam olyat, ami teljes körűen kielégíti az igényeimet – de ami késik, nem múlik, ezt biztosan tudom 😉 -, de megközelítőleg azért akadnak. A saját mobilbankomban (amiről nem rakok be fotót) például tudom követni a kiadásaimat, és hogy azok konkrétan mire mentek kategorizálva, az online jegyeimhez, beszállókártyákhoz és egyéb olyan vásárlásokhoz, amiket támogat, az Apple sajátját, a Walletet használom. Amíg várok a tökéletes személyi pénzügyi intézőmre, maradok az offline verzióknál, ha a budgetemről van szó.

Számos olyat tudnék még felsorolni, amiket imádok és sűrűn használok, de akkor itt aludnánk mindketten 🙂 Ezek viszont azok, amikhez minden nap nyúlok, mindig kéznél vannak, ha szükség van rájuk, és mindig hasznosak is. Ha már egész nap az ember kezében vannak ezek a kütyük, legalább legyenek tényleg hasznunkra, nem igaz? 😉 #alwaysonline 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.