Biztos meg van mindenkinek a Boltókoros naplója című könyv/ film. Nos, egy ideig viccelődtem rajta, vagy épp mások rajtam, hogy valószínűleg egyike vagyok a mintaalanyoknak, akikről a film készülhetett. És annyira nem is állnak tőle távol…vagy legalábbis álltak. Én vagyok az, akinek mindig van egy jó indoka rá, miért is vegyen meg ezt vagy azt, az impulzusvsárlásaimről pedig már írtam régebben. 

Az utóbbi hetekben (a hónapokban azért túlzás lenne) igyekszem egyre jobban odafigyelni a kiadásaimra, vagy ha mást nem arra, hogy tényleg szükséges dolgokra költök-e el (egy rakás) pénzt. A legnagyobb bajt talán a mostanában annyira divatossá vált megfelelési kényszer okozza, hiszen minden közösségi felületen, vagy csak egy sima honlapon is folyamatosan szembejönnek a legújabb trendek, akciók, kuponok, kedvezmények és nem utolsó sorban, minden általunk követett emberkén a legújabb divat szerinti darabok csillognak. Talán már tudat alatt is elkezdődik egyfajta megfelelési kényszer, hogy nekem is kell, ha nekem nincs, már nem is vagyok elég jó, elég divatos, elég friss. De ez tényleg így lenne? Sajnos én is sokszor beleesem a hibába, hogy minden azonnal kell és persze a legfrissebb darabok, erről pedig folyamatosan igyekszem leszoktatni magamat. 

Egyrészt nem attól lesz valaki divatos, vagy legfőképpen jól öltözött, hogy leakassza a legújabb kollekció darabjait a kirakati próbababáról. Főleg, mivel nem túl sok kreativitásra vall, ha egy az egyben lemásolja azt, amin mások gondolkodtak helyette, egyébként pedig lehet nem is áll jól rajta, de legalább el tudja mondani, hogy megteheti. Másrészről, tényleg kell még két, három, öt, akárhány címkés cucc a szekrényben lógva, talán soha fel nem véve őket, csak mert elcsábultunk a kirakatban, vagy mert az XY is megvette, hát nehogy már én maradjak le? Nos, ha valaki ezért vásárol, azt szívből sajnálom, mert elveszti azt az örömöt, amit eredetileg a vásárlás és a divat maga kéne adjon – megtalálni a saját stílusod, a hozzá illő darabokkal, majd azokat okosan variálva kialakítani egy személyes stílusjegyet magadnak. Ha ez meg van, utána már abban is örömödet lelheted, hogy inspirálódni elmész nézelődni egy-egy üzletbe, átgondolva, az otthon meglévő darabokból, hogyan tudnál összerakni hasonló hanglatú összeállításokat. Nem sokkal izgalmasabb és kihívásokkal telibb lenne így a dolog? Én nagyon szeretek csak úgy elmenni window shoppingra is, ilyenkor sokszor találok ki új dolgokat, vagy látok olyan megoldásokat, amikre lehet nem is gondoltam volna, majd hazatérve kicsit másként, kicsit más darabokból, de megpórbálom magamnak is összeállítani őket.

Tegyük félre azt a lehetőséget, hogy megteheted, hogy bármiből bármennyit és bármikor megvehess. Ha meg is tehetném, hogy hetente egy teljes új kollekciót vásárolok össze magamnak, akkor is leszoktatnám magam róla, mert akkor hogy lennének például kedvenc darabjaim? Ha pedig lennének, miért vegyek folyamatosan újat, amit aztán a szekrénybe száműzök, hogy a kedvencemet hordhassam inkább? Remélem látjátok ti is, hogy ennek nincs értelme. Persze, bloggerként más az ember élete, sok cég ajándékba küldi a termékeket, ruhákat, cipőket, illetve az illető ebből is él meg (no nem kis hazánkban), hogy folyamatosan az új dolgokat mutassa be és viselje. Ami viszont nem látszik, hogy sokuk ezeket tovább adja, eladja, eladományozza, a lényeg, hogy nagyon kevesen tartanak meg több tonnányi ruhát, csak azért hogy valahol elfelejtődjön. Nagyon sok olyan influencer is van, aki ezt bátran vállalja és nem kergeti a közönségét a kényszeredett és felesleges vásárlásokba, szeretném én is inkább közéjük tudni magam a jövőben. 

Válaszolva tehát, nem, nincs szükség hetente új ruhákra, inkább azt kell megtanulni, kinek milyen a saját személyes stílusa, a már meglévő darabokból ezt hogyan tudja úgy kihangsúlyozni, hogy csak időszakosan kelljen egy-egy új kinccsel kiegészítenie. Az utóbbi időben úgy gondolom, egészen jó úton haladok e felé, egyre kevesebbszer költök feleslegesen, amire pedig költök, azok főként minőségi, hosszú évekre előre tervezett befektetések, amik nem csak egy szezonon át fognak kísérni majd. Ilyen lehet például egy bőrtáska, egy szép bőrcsizma, egy kasmírpulóver, de akár egy tökéletes szabású fehér blúz vagy farmernadrág is.

A képeken például csak megfordítottam egy oversize inget, átkötöttem egy övvel és máris egy új felsőt kreáltam anélkül, hogy vettem volna bármit is. 

Egyébként is támogatom a használt ruha vásárlást, egyrészt környezetbarát is, másrészt pedig sokkal egyedibb darabokat lehet kifogni, amik biztosan nem jönnek szembe az utcán. Az pedig, hogy olcsóbb, csak cseresznye a puding tetején, így egy rakás pénzt meg lehet vele spórolni. Folyamatosan szoktam szelektálni a dolgaimat, mert ami nekem már megunt vagy épp sosem hordott, az másnak lehet kincs. Éppen ezért, egy jó ideje összegyűjtöttem egy nagyobb adagot, amelyet szeretnék eladni, vagy épp jótékonykodni. Amelyiket nem sikerül továbbadni egy új szerető gazdának, azokat leadom jótékony célokra. Ezeket a ruhákat, táskákat hamarosan megtaláljátok az Instagramomon a kiemelt storykban, az összes darab 500 Ft-os áron lesz elérhető, melyek iránt direkt üzenetben tudtok érdeklődni majd.

Photography: Máté Zsidákovits 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük